vineri, 20 martie 2015

îi cunoaștem pe Sfinții Închisorilor?


”Nebun, da sunt nebun, dar lume, dacă
N-ar fi nebuni ai fi de tot săracă,
Ți s-ar usca și ramuri și tulpină
De n-ai avea prin ei, sus, rădăcină
Și-ai fi de tot comună si banală
Căci cei cuminți n-ar face rod nici unii
De n-ar muri în locul lor nebunii.”

(Nebunul, Demostene Andronescu)




©Alexandra Tănase

Dragul nostru cititor,


             Privind aceste trei fotografii, poate te întrebi ce legătură au ele cu Sfinții Închisorilor. Ei bine, suferința și jertfa lor ne-au servit drept „pretext” de întâlnire miercuri seara, la Facultatea de Teologie. Roberta ne-a recitat trei poezii care ne-au adus un strop mai aproape trăirile sufletului întemnițat, iar Cristian l-a secondat pe domnul profesor Sebastian Moldovan. 

        Întâi am vizionat împreună două filmulețe cu mărturii culese de Părintele Moise de la Mănăstirea Oașa despre ceea ce au însemnat anii petrecuți după gratii în perioada comunismului pentru Părintele Iustin Pârvu, Părintele Arsenie Papacioc, Părintele Ioan Iovan, Părintele Mihai Lungeanu, Părintele Ioan Sabău și mulții alții. După aceea, domnul profesor Moldovan ne-a explicat mai pe îndelete ce s-a petrecut cu țara noastră în acei ani și ce s-a urmărit prin întemnițarea intelectualilor și a preoților. 
         
           Ne-a rămas întipărit în minte un paradox: pe de o parte cuvintele Părintelui Iustin Pârvu, care spunea că nimic nu te înalță și nu te călește mai mult decât suferința, iar pe de alta aparenta libertate de care vrem să credem că dispunem acum prin democrație, când, de fapt, lanțurile ...

          
Cu nădejde că vom continua să căutăm a-i descoperi și cinsti 
pentru ceea ce au făcut pentru întreg neamul românesc,
                                                                        O.T.S.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.